Aplikacja, która miała zapewnić użytkownikom masowej „lajkowanie” ich zdjęć i całą rzeszę obserwujących, okazała się robić to w bardzo nieetyczny sposób.

Aplikacja InstLike obiecywała, że wystarczy zalogować się przez nią na swoje konto instagramowe, aby natychmiast zobaczyć przypływ polubień i nowych obserwujących. W pewnym sensie było to zgodne z prawdą i skusiło się na to ponad 100 tysięcy użytkowników.

Niestety, użytkownicy nie zdawali sobie sprawy z tego, że ich konta stawały się również narzędziem do nieświadomego generowania polubień i obserwujących dla innych osób. Po pierwszym zalogowaniu, serwery aplikacji używały zdobytych kont użytkowników do „lajkowania” i obserwowania losowo wybranych zdjęć i kont innych użytkowników InstLike. Powstał w ten sposób instagramowy odpowiednik swego rodzaju piramidy finansowej.

Metoda działania aplikacji była prosta. Codziennie każdy z jej użytkowników dostawał 20 darmowych „monet”. Zdobycie jednego polubienia zdjęcia kosztowało jedną monetę, a jeden nowy obserwujący – 10 monet. Dodatkowe monety można było kupować już za pomocą karty kredytowej. Pakiet 100 monet kosztował jednego dolara, a za każdego nowego użytkownika, którego wciągnęło się do sieci InstLike, dostawało się dodatkowych 50 monet. Ten ostatni mechanizm żywcem przypomina wszelkiego rodzaju piramidy finansowe.

Zadziwiające jest w jaki sposób aplikacja przeszła pomyślnie weryfikację w sklepach Apple i Google. Przynajmniej ten pierwszy znany jest z bardzo skrupulatnego sprawdzania aplikacji i odrzucania ich z nawet błahych powodów (choć już wcześniej zdarzały się wpadki). Tymczasem aplikacja „przetrwała” w obu sklepach kilka miesięcy.

Obecnie aplikacja została już usunięta z obu sklepów, co nie zmienia faktu, że jej twórcy są nadal w posiadaniu olbrzymiej bazy kont i haseł użytkowników Instagrama.

Uwaga – jeśli korzystaliście/korzystacie z aplikacji InstLike, a zależy wam na bezpieczeństwie własnego konta instagramowego, to lepiej natychmiast usuńcie InstLike i zmieńcie hasło w Instagramie. Ekipa Instagrama zwróciła również uwagę, że wszelkie tego rodzaju zautomatyzowane działania w środowisku Instagrama są sprzeczne z regulaminem, a konta osób na których takie działania zostaną wykryte mogą zostać zablokowane i/lub usunięte.



Jeśli zainteresował Cię się ten wpis, to poleć go swoim znajomym!